Blog

HET GELIJK VAN DENNIS LICHT

Topatleten balanceren vaak op het randje van belastbaarheid. Niet zelden raken ze overbelast. Dennis Licht is zo’n topatleet. Hij legde zich enkele jaren toe op de 3000 meter steeplechase, een loodzwaar nummer vanwege de hindernissen. Door de steeple kreeg Dennis Licht al redelijk vroeg in zijn carrière last van zijn achillespezen. Op dit moment is hij in revalidatie. We spraken met Dennis Licht, zijn sportfysiotherapeut Peter Eemers, zijn sportmasseur Theo Bos en zijn coach Honoré Hoedt.

(Geschreven halverwege 2013 voor het blad Sportmassage)

De enkel en achillespezen van Dennis Licht spelen geregeld op, al doet hij geen steeplechase meer. Hij komt nu voornamelijk uit op de 5000 meter op de atletiekbaan. Maar ook op die afstand is hij kwetsbaar. Bijvoorbeeld in een wedstrijdperiode waarin hij vaak een 5000 meter loopt op een Mondobaan, een snel maar hard type baan. Hij kampt momenteel met problemen van de aanhechting van de achillespees aan het hielbeen. Zijn grote doel voor dit jaar, de finale van de 5000 meter op het WK in Moskou, zette hij uit zijn hoofd. Hij richt zich nu volledig op het herstel en zijn gezondheid.

Focus van WK 2013 naar EK 2014

“Door zijn recente intensieve training spelen de achillesproblemen weer op,” constateert Peter Eemers, “het is een tendinitisachtig beeld, maar op de MRI is geen ontsteking aangetoond. In de diepe flexoren zitten myofasciale afwijkingen. Door palperen voelde ik verhardingen en verklevingen . Dat veroorzaakt waarschijnlijk het probleem aan zijn achillespees en dan met name bij de overgang naar de calcaneus.” Dennis Licht loopt momenteel even niet. “Ik moet een stap terug doen,” verzucht Dennis Licht, “voorlopig loop ik geen wedstrijden en richt ik me op alternatieve trainingen en oefeningen.” Dennis is mentaal sterk. De teleurstelling van het missen van het WK, zet hij vrijwel direct om in een nieuwe focus. “Ik zit al drie jaar met deze blessure. Ik heb er alles aan gedaan om de blessure te voorkomen. Dit is vervelend, want mijn conditie is echt goed. Gelukkig duurt het maar even. Mijn conditie loopt niet zomaar weg en als ik een jaartje moet wachten, dan is dat maar zo. Mijn gezondheid staat voorop.” In 2014 staat het EK Atletiek op het programma. Hij hoopt daar hoge ogen te kunnen gooien.

Supersterk

Naast algemene krachtoefeningen werkt Dennis Licht in het reguliere programma ook altijd een reeks oefeningen af voor zijn achillespezen. “Dennis verdient een pluim,” beweert Honoré Hoedt, “ik ken geen atleet die zo minutieus en gedreven met zijn oefeningen bezig is.” De oefeningen zijn nodig om de belastbaarheid van zijn enkel en achillespees op peil te houden. Naar eigen zeggen is Dennis Licht supersterk door deze oefeningen. Waarom het dan toch misgaat is niet heel duidelijk. Volgens Peter Eemers is Dennis Licht niet uniek. Bijna alle topsporters trainen hard en kunnen dergelijke problemen krijgen, veelal door overbelasting. “Dennis heeft al erg lang klachten, maar na het EK vorig jaar namen zijn klachten weer toe.”

Oefeningen en hands-on behandeling

Voor zijn revalidatie is het aantal oefeningen beperkt. “Dennis doet geen excentrische oefeningen op dit moment,” legt Peter Eemers uit, “hij concentreert zich op het vergroten van de belastbaarheid met concentrische oefeningen. We hebben onderzocht in welk systeem hij deficiten heeft en het bleek te zijn bij tien tot twaalf herhalingen van calf raises.” Naast de calf raises, de concentrische kuitoefeningen, behandelt Peter Eemers Dennis Licht ook met zijn handen. “Ik vind de hands-on behandeling heel belangrijk. Ik pas Active Release Techniques en fasciale rektechnieken toe op de diepe en oppervlakkige fascie. Dennis reageert er snel en goed op.” Het doel van Active Release is het herstellen van de structuur en functie van de weefsels en het verwijderen van verklevingen in weefsels. Bij het rekken brengt Peter Eemers, die nadrukkelijk wil laten weten dat hij van Dennis Licht toestemming heeft om over zijn blessure te praten, het onderbeen in dorsaalflexie.

Opbouw van de oefeningen

De oefeningen spitsen zich nu toe op het versterken en elasticiteit van de kuiten en pezen. “Ik doe niets excentrisch, alleen concentrisch. Bijvoorbeeld op de tenen lopen met gestrekte benen, staande oefeningen zoals calf raises en eenbenige squats,” vertelt Dennis, “die laatste is niet alleen voor de kuiten. Als ik twee dagen geen ochtendstijfheid meer heb breid ik de oefeningen uit met oefeningen voor de enkelstabiliteit zoals op een verhoging springen, op een Bosubal springen en touwtje springen. Andere voorbeelden zijn zijwaarts lopen in squathouding, eventueel met elastiek om de enkels, of met een uitvalspas, vierkantjes hinkelen op een been, van een box afspringen en door kaatsen, maar dan moet het allemaal weer goed belastbaar zijn. Daarna volgen oefeningen op de trap zoals hinkelen, tweebenig kaatsen en skippen de trap op. Op racefiets klauw ik in de schoenen, dat geeft een constante druk en daar krijg ik sterke voetspieren van.”

Contact met sportmasseur

De sportmasseur van Dennis Licht is vooralsnog niet betrokken bij deze behandeling. “Ik heb hem sinds april, toen hij op trainingsstage ging, niet meer gezien,” zegt Theo Bosch. De Apeldoornse sportmasseur heeft meerdere topatleten onder handen zoals Eelco Sintnicolaas en Jip Vastenburg. Theo Bosch staat bekend om zijn pijnloze behandeling, maar zijn massage, zo zegt hij, ‘kan licht gevoelig zijn’. “Ik aai niet. Ik breng de doorbloeding goed op gang. Ik ben liever een half uur langer bezig,” zegt hij over zijn massages. Theo Bosch geeft graag een tip mee voor achillesklachten: “Ik maak altijd het enkelgewricht goed los en de achillespees en kuit pak ik altijd behoorlijk aan. Mijn tip aan de atleten is om de pees om en om te koelen met ijs en te verwarmen met een föhn. Dat brengt de doorbloeding goed op gang en is goedkoop.” Peter Eemers brengt overigens de sportmasseur op de hoogte van de behandelmethodes. “Ik werk veel samen met Nic Windt en heb bijna dagelijks contact. Ik vind het heel belangrijk om goed contact te hebben met de sportmasseur.”

Smal koord

Peter Eemers stelt een goede diagnose niet alleen op basis van analyse in de behandelkamer, maar juist ook in het veld. “Voor een goede analyse moet je ook kijken naar de sportbewegingen op het sportveld. Zo weet ik dat Dennis een vrij optimale loopbeweging heeft,” beweert hij. Ook Honoré Hoedt ziet in Dennis een goede loper. “Allround lopen is niet alleen lopen, maar dat is ook werken aan elasticiteit, core stability en belastbaarheid. Dennis heeft het in zich, maar met Dennis is het hardlopen op een smal koord. Zijn pezen moeten kunnen herstellen.”

Interesse?
Heb jij ook belangstelling voor coachen in en met de natuur? Voor jezelf of met je klanten? Zie mijn aanbod op www.smaragd-coaching.nl. Je bent van harte welkom!