Blog

VITESSE EN DE OMEGAWAVE

Afgelopen weekend plaatste Vitesse zich alsnog voor de voorrondes van de Europaleague. Na een moeizame eerste helft van de competitie en een grandioze comeback in de tweede helft oogt de ploeg nog steeds fris. Niet voor niets won Vitesse met ruime cijfers van Feyenoord, dat helemaal opgebrand leek. In een mooi artikel in De Correspondent geeft Michiel de Hoog feitelijk twee redenen aan. Ten eerste een tactisch concept. Zodra een speler van Vitesse de bal verliest, zet het hele team zich in om binnen 5 seconde de bal weer terug te veroveren. De tweede reden, daar wil ik het over hebben, is het gebruik van de Omegawave. Volgens De Hoog is het een app, maar het is natuurlijk veel meer dan dat. Het toeval wil dat ik recent een workshop van Henk Kraaijenhof gevolgd heb over dit fantastische meetinstrument. Als het echt werkt, is het de heilige graal van iedere trainer die werkt met atleten van topniveau. Voor Vitesse betekende het in ieder geval dat de spelers aan het einde van het seizoen nog steeds fit waren.

De Omegawave is bedoeld om te bepalen of een atleet klaar is voor welk type training. Het verricht metingen van de hartslag (nauwkeuriger de ‘heart rate variability’), van het centrale zenuwstelsel en het autonome zenuwstelsel. In een mix van gegevens deze drie parameters berekent de app in hoeverre je klaar bent voor een van de vier type trainingen, te weten endurance (duurtraining), speed & power (snelheidstraining), strength (krachttraining) en coordination & skills (Coördinatie en techniektraining). Tot nu toe moeten trainers en coaches gissen of op hun gevoel afgaan in hoeverre atleten wel klaar zijn voor de volgende inspanning. Instrumenten worden wel ingezet zoals een hartslagmeter, dagelijks de rustpols meten en minder exacte gegevens als de POMS (‘Profile of Mood States’) en de EMI (‘ervaren maten van intensiteit’). Dat maakt het vak wellicht boeiend, maar ook onzeker. Wat nu als je topatleet vlak voor de Olympische Spelen overtraind blijkt? We kennen het voorbeeld van de TVM-schaatsploeg. Dat wil je kosten wat het kost voorkomen. De Omegawave kost veel als je de coachmodule aanschaft. Zie het rekenvoorbeeld hiernaast.

De app geeft simpel de ‘windows of trainability’ aan met heldere iconen en kleuren. Staat endurance op rood, kies dan bijvoorbeeld een kracht- of snelheidstraining. Voor de kenner zijn er meer gegevens uit te halen. Dat vraagt met meer studie wellicht, maar verder is dit voor een trainer die kennis heeft van trainingsleer eenvoudig te gebruiken. Zet wel de klassieke periodisering aan de kant, want vanaf nu werk je met dynamische periodisering.

Interesse?
Heb jij ook belangstelling voor coachen in en met de natuur? Voor jezelf of met je klanten? Zie mijn aanbod op www.smaragd-coaching.nl. Je bent van harte welkom!