Publicaties

Het probleem aan de knie onder knie

Ongeveer twintig procent van alle sportblessures zijn knieblessures voornamelijk in de leeftijdsgroep van 15 tot 24 jaar en met name bij voetballers en hardlopers. Eén derde van de knieblessures ontstaat geleidelijk. Bij voetballers komen meer acute blessures voor, bij hardlopers ontstaan de blessures vaak door overbelasting. In 2013 liepen alle Nederlandse sporters samen 970.000 knieblessures op met naar schatting 250 miljoen euro aan maatschappelijke kosten. We geven in dit artikel een overzicht van de meest voorkomende knieblessures bij hardlopers, hoe ze voorkomen kunnen worden en doen een aantal aanbevelingen voor herstel na een blessure.

Lees verder→

Polarized training meest effectief en efficiënt.

Tijdens het symposium ‘Hardlopen van (halve) marathon’ begin november in Utrecht hield Erik Hulzebos een betoog over duurtraining bekeken vanuit de wetenschap en vertaald naar de praktijk. Hulzebos is Medisch inspanningsfysioloog en presenteerde een opmerkelijke vorm van training, polarized training. Ik sprak naderhand hierover uitgebreid met hem. Het symposium werd georganiseerd in het kader van de Marathon van Utrecht op 20 maart. Erik Hulzebos -niet de schaatser- sprak naast enkele collega’s over de ins en outs van het lopen van een halve en vooral een hele marathon.

Lees verder→

Heuvelsprints als reflextraining

Verschenen in ProLoop nr 2 2013 We weten het wel als hardlooptrainer: Krachttraining is belangrijk, met name core stability. Maar hoe pas je een waardevolle krachttraining toe in je trainingsprogramma? We willen met de groep hardlopers het liefst gaan hardlopen in de weinige momenten dat we samenzijn. Is er een oplossing? In de loop van mijn trainerscarrière heb ik gepoogd een training te ontwerpen die gezien kan worden als een loopspecifieke krachttraining. Een door mij bedachte training met de naam ‘heuvelsprints’ heb ik uitgeprobeerd met wedstrijdlopers en recreanten en op basis van terugkoppelingen verfijnd. 

Lees verder→

Zitten is het nieuwe roken

(Verschenen in ProLoop, het magazine voor hardlooptrainers, 2015) Professor doktor Erik Scherder tradt op als inleider, als keynote speaker op de Looptrainersdag 2014. In zo’n duizend looptrainers vond hij een welwillend publiek. “Hij kan iets bewijzen, waar jullie in geloven,” leidde Jan Willem Landree hem in, “dat heeft er mee te maken dat bewegen goed is voor je lijf.” Parmantig en met ferme pas loopt de professor over het grote podium. Zijn voetstappen dreunen door de mircofoon. “Ziet u wat er gebeurt met mijn frontale lob,” vraagt hij enthousiast, “nee, natuurlijk niet, maar kunt u zich het voorstellen?

Lees verder→

De achilleshiel van Dennis Licht

Topatleten balanceren vaak op het randje van belastbaarheid. Niet zelden raken ze overbelast. Dennis Licht is zo’n topatleet. Hij legde zich enkele jaren toe op de 3000 meter steeplechase, een loodzwaar nummer vanwege de hindernissen. Door de steeple kreeg Dennis Licht al redelijk vroeg in zijn carrière last van zijn achillespezen. Op dit moment is hij in revalidatie. We spraken met Dennis Licht, zijn sportfysiotherapeut Peter Eemers, zijn sportmasseur Theo Bos en zijn coach Honoré Hoedt. (Geschreven halverwege 2013 voor het blad Sportmassage) De enkel en achillespezen van Dennis Licht spelen geregeld op, al doet hij geen steeplechase meer.

Lees verder→

Publicaties

Naast trainen en lopen schrijft Dick Leseman regelmatig voor en over de hardloopsport. Hij behoort tot de vaste redactie van Pro Loop, het vakblad voor hardlooptrainers en schrijft regelmatig voor Runner’s World, de website AtletiekWeek.nl, St>rt, het (digitale) magazine van de Atletiekunie. Daarnaast is hij initiatiefnemer en beheerder van Chat’n’Run, het grootste hardloopforum van Nederland. Hij is betrokken geweest bij de organisatie van de Posbankloop, de HAN-KAN estafette & marathon en de Bridge to Bridge. Hij blies de Safari Run nieuw leven in als race director. Dick Leseman trainde twee keer op hoogte. In 2006 op de Sierra Nevada in Spanje (2300 m) en op de Midden-Atlas in Marokko in 2010 (1700 m). Beide keren hield hij een blog bij.

Relevante Publicaties